Průvodce modernizací výtahů

 

 Camilla Ashdown, 01. 03. 2023 | 4 min čtení

Co je potřeba pro modernizaci výtahu, jaké zvolit produkty a na co si dát pozor.

modernizace výtahu

 

Zajímají vás moderní řešení pro výtahy? Prohlédněte si výtahové systémy nouzové komunikace společnosti 2N!

Současná výtahová řešení založená na IP přinášejí revoluční změny ve způsobu navrhování, instalace a provozu výtahů a jsou klíčem k modernizaci výtahů. Zároveň díky technologii IP jsou výtahy chytřejší, bezpečnější a spolehlivější. V tomto článku si právě toto rozebereme více do hloubky a budeme se zabývat tím, proč byste měli zvážit modernizaci vašich výtahových systémů.

Nejprve si musíme odpověď na nejdůležitější otázku – Jak dostanete IP konektivitu až do kabiny výtahu, abyste zajistili jeho modernizaci?

Na rozdíl od světa IP kamer a IP interkomů, kde můžete vést UTP kabel až ke koncovému zařízení, toto není u výtahů typické. Ve světě výtahů se nejčastěji setkáme s tím, že technologii IP končí ve strojovně a dále je plnohodnotně přenášena pouze dvěma vodiči ve vlečném kabelu, a to včetně napájení (PoE) pro koncová zařízení.

Potřebujete k tomu pouze vhodné zařízení, jako je například 2N® LiftGate, které toto dokáže zajistit. Tato chytrá IoT brána je víc než jen GSM brána pro výtahy,  protože v jediném zařízení spojuje funkce LTE routeru, záložního zdroje napájení, převodníku (dvouvodičové vedení na IP) a síťového přepínače. Kromě toho tato brána podporuju SIP protokol a VoIP volání, díky čemuž řeší také problémy s ukončováním 2G a 3G sítí, nedostupnými PSTN linkami a zkreslenými DTMF signály.

Jakmile máte ve výtahové kabině zřízenou IP konektivitu, pak je nespornou výhodou výtahů využívajících IP připojení možnost integrace nouzového IP komunikátoru ve výtahu, jako je 2N® LiftIP 2.0, s přístupovými systémy a systémy pro správu videa. To zajišťuje, že v případě uvíznutí výtahu a stisknutí tlačítka alarmového volání na komunikátoru 2N® LiftIP 2.0, je tento hovor propojen s obrazovým záznamem z IP kamery třetí strany umístěné v kabině. Operátor tak má okamžitý přehled o dění v kabině výtahu a může rychle reagovat na mimořádné události. Je tak zajištěna bezpečnost pasažérů a také obyvatel budovy.

Technologie IP přináší také možnost vzdáleného monitorování a ovládání výtahů: něco, co je pro modernizaci výtahů klíčové.

Zajímá vaše techniky či bezpečnostní pracovníky stav registrace brány u VoIP providera, kvalita připojení k mobilní síti, výpadek spojení s cloudem nebo přepnutí na záložní napájení? V tom případě je 2N® Elevator Center tím pravým produktem, na který byste se měli zaměřit. Jde o cloudový portál určený pro nepřetržité online monitorování všech IP zařízení pro nouzovou komunikaci ve výtazích od společnosti 2N – v reálném čase a odkudkoli na světě. S takovou funkcí je možné rychle a efektivně řešit problémy, zkrátit dobu odstávek a zvýšit celkovou spolehlivost výtahů.

2N® Elevator Center rovněž umožňuje mít pod dohledem všechna instalovaná 2N IP zařízení pro nouzovou komunikaci ve výtazích. A to nejen jedno po druhém, ale pro snížení své pracovní zátěže je můžete spravovat i hromadně. Nahrávání firemní/vlastní šablony, restart zařízení, aktualizace na určitou verzi firmwaru – to vše pro vás bude otázkou několika málo kliknutí. Můžete tak rychle a efektivně provádět údržbu výtahů a správci budov si mohou být jisti, že jejich výtahy jsou vybaveny nejnovějšími technologiemi a funkcemi typickými pro moderní řešení 21. století.

Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

V neposlední řadě nabízejí řešení na bázi IP zvýšenou bezpečnost a ochranu soukromí.

S využitím technologie IP mohou správci budov monitorovat a řídit tok dat mezi výtahy a jinými systémy, což zajišťuje ochranu citlivých informací, jakými jsou například videozáznam z kamery nebo přístupové údaje uživatele z přístupového systému. Řešení využívající technologii IP navíc nabízejí také pokročilé metody šifrování, které se postarají o to, aby data přenášená mezi výtahy a dalšími systémy byla zabezpečená a nemohla být zachycena.

Na závěr

Na závěr lze říci, že současná IP řešení mění celkový pohled na instalaci a provozování výtahů a jsou základním stavebním kamenem samotné modernizace výtahů. Takovéto výtahy jsou chytřejší, bezpečnější a spolehlivější. a mohou se tak stát součástí celého řešení chytré budovy a skutečným prodejním artiklem dané nemovitosti. Vzhledem k výše uvedeným výhodám je zřejmé, že modernizace výtahů pomocí moderních řešení založených na technologii IP je rozumnou investicí a že výtah nemusí sloužit jen k rychlému a bezpečnému přemísťování osob mezi jednotlivými patry. Je i váš výtah dostatečně chytrý? Zvažte jeho modernizaci a přechod na řešení založené na technologii IP ještě dnes a pozvedněte svůj výtah na ještě vyšší úroveň.