Analogové vs. IP přístupové systémy pro bytové domy

 

 Camilla Ashdown, 15. 03. 2023 |  4min čtení

Prostudujte si stručného průvodce analogovými a IP přístupovými systémy pro bytové domy a zjistěte proč byste si měli vždy vybrat IP.

přístupové systémy pro bytové domy

Začněme se základy. Analogové přístupové systémy pro bytové domy jsou tradiční systémy, které se používají již desítky let. Obvykle je tvoří analogové interkomy, přístupové čtečky a vnitřní panely. Ke komunikaci mezi zařízeními využívají elektrické signály a jejich kabeláž je obvykle součástí infrastruktury budovy.

Analogové systémy existují již dlouho a mají své nevýhody. Zaprvé nejsou příliš flexibilní. Před nástupem internetu bylo nutné vést kabeláž po celé budově, a pak připojit každé zařízení s každým. To s sebou neslo vyšší náklady a vzhledem k tomu, že jsou zapojeny napevno, může být obtížné a nákladné provádět změny nebo aktualizace systému. Problém může nastat, pokud potřebujete provést jednoduché úkony, jako je přidání nových uživatelů nebo integrace systému s jinými bezpečnostními systémy.

Vyberte si IP přístupový systém pro bytové domy, který vám poskytne flexibilitu a pokročilé funkce

Jaké je tedy řešení? Právě zde přicházejí vhod IP přístupové systémy pro bytové domy. IP je zkratka pro internetový protokol a jedná se o stejnou technologii, díky které funguje internet. U IP přístupových systémů jsou interkomy, přístupové čtečky a odpovídací jednotky připojeny k síti pomocí ethernetových kabelů nebo Wi-Fi. To jim umožňuje komunikovat mezi sebou a s dalšími bezpečnostními technologiemi pomocí digitálních signálů, což poskytuje dostatečnou přenosovou kapacitu k provádění složitějších funkcí, jako je videohovor nebo otevírání dveří mobilem.

Správa na dálku a snadnější konfigurace

Jak jsme již zmínili, jednou z hlavních výhod IP přístupových systémů pro bytové domy je, že jsou mnohem flexibilnější než analogové systémy. Jelikož jsou připojeny k síti, je snadné přidávat nebo odebírat uživatele, spravovat zařízení a konfigurovat jednotlivé instalace. IP přístupové systémy pro bytové domy nabízejí nejen lepší flexibilitu, ale také lepší funkcionalitu. Například mnoho IP přístupových systémů pro bytové domy je dodáváno s platformami pro vzdálenou správu. Ty umožňují ovládat, nastavovat a spravovat systém a zařízení, která jsou jeho součástí, z jakéhokoli místa na světě. To může představovat skutečnou výhodu, pokud spravujete více lokalit nebo pokud potřebujete spravovat přístup na dálku. Vhodně vybraná platforma pro vzdálenou správu může být efektivním nástrojem, který vám ušetří čas. Nastavení zařízení můžete provést rychleji, problémy se zákazníky můžete řešit z pohodlí své kanceláře a také můžete zajistit, aby váš přístupový systém pro bytové domy poskytoval služby 21. století (o tom však později).

Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Jednodušší integrace se systémy třetích stran

Možnost propojení s jinými systémy je dalším aspektem flexibility. Ať už se jedná o rezidenční nebo komerční segment, zákazníci dnes využívají širokou škálu technologických systémů  různých výrobců. A často chtějí, aby se k nim jejich přístupový systém pro bytové domy dokázal připojit. Také je často potřeba, aby se mohl připojit ke stávajícím bezpečnostním systémům, CCTV kamerám, alarmům a výtahovým systémům, které mohou umožnit například omezení přístupu do jednotlivých pater. IP umožňuje, aby váš přístupový systém pro bytové domy fungoval jako nedílná součást celého řešení. Pokud si vyberete poskytovatele, který své produkty zakládá na otevřených protokolech, možnosti systému jsou téměř neomezené.

Celkově lepší přístup

Staré analogové systémy často trpí rušením signálu (bzučení, hučení a praskot). IP přístupové systémy pro bytové domy poskytují křišťálově čistý zvuk a často také obraz ve full HD rozlišení, pokud si vyberete IP interkom s výkonnou kamerou. Stejně výkonné mohou být i odpovídací jednotky. IP technologie umožňuje funkce jako pinch-to-zoom, aby si obyvatelé mohli přiblížit obličeje návštěvníků, videohovory a video vzkazy, a integraci s dalšími IP kamerami (kromě té v IP interkomu) pro lepší monitorování objektu. Zajděte ještě o krok dál a proměňte mobilní telefony uživatelů v přenosné odpovídací jednotky. Umožněte uživatelům zkontrolovat svůj domov nebo otevřít dveře odkudkoli na světě! To je úkol, který by byl se starým analogovým systémem poměrně obtížný.

Obavy o bezpečnost

Jelikož IP vyžaduje používání internetu, mohou se hackeři stát oprávněným důvodem k obavám. Stačí si však vybrat vhodného poskytovatele, který vyrábí kvalitně zašifrovaná zařízení a software. Mnohé IP přístupové systémy pro bytové domy využívají pokročilé šifrovací technologie k ochraně před kybernetickými útoky, takže si můžete být jisti, že váš systém chrání váš majetek a vaše lidi před všemi typy hrozeb.

Pokročilé funkce

Objevte funkce, které vám může poskytnout řešení postavené na IP a které analogové řešení poskytnout nedokáže?

  1. Otevírání dveří mobilem

  2. Obousměrné videohovory

  3. Integrace se systémy inteligentních budov

  4. Flexibilní přístup pro více uživatelů - např. jednorázové QR kódy pro návštěvníky

Víme přesně, co si teď myslíte: „Tohle IP řešení zní skvěle, ale jak je to s cenou?“ Je pravda, že IP přístupové systémy pro bytové domy mohou být dražší než analogové systémy. Nicméně přínosy technologie IP zdaleka převyšují tyto náklady.

A co se starými budovami?

IP přístupové systémy pro bytové domy vyžadují pouze jeden kabel k připojení i k napájení přes Ethernet (PoE). Mnoho retrofit projektů (rekonstrukce starých budov) ovšem disponuje pouze starou dvouvodičovou kabeláží nebo možná dokonce žádnou. Jaké je tedy řešení?

Výměna stávající kabeláže

Použijte převodník k přenosu digitálních IP signálů prostřednictvím analogových kabelů. Na jedné straně (obvykle u IP interkomu u vchodu) převodník převádí IP signál na analogový a na druhé straně (u odpovídacích jednotek) převádí převodník analogový signál zpět na IP. Můžete také přidat NVT PoLRE přepínač.

Použití cloudové platformy

Chybí v budově kabeláž nebo nemáte možnost vrtat? To není problém, pokud použijete cloudovou platformu. Nabízí řadu výhod, například uskutečňování cloudových hovorů a správu na dálku.

Závěrem lze tedy říci, že pokud hledáte komplexní, bezpečný a flexibilní přístupový systém, pak je IP technologie tou správnou volbou. Analogové systémy sice mají své uplatnění, ale jednoduše nejsou tak efektivní a bezpečné jako jejich digitální protějšky. Pokud se rozhodnete pro IP přístupové systémy pro bytové domy, můžete si být jisti, že váš majetek i obyvatelé jsou chráněni před všemi typy hrozeb, ať už fyzickými nebo digitálními. Neotálejte tedy déle a vylepšete svůj přístupový systém pomocí IP technologie ještě dnes. Nebudete toho litovat.