Chytřejší přístupový systém přináší bezpečnější univerzity

 

 Gareth Robinson, 07. 10. 2021 | 4 min čtení

Jedním z nejvýznamnějších trendů v našem odvětví je nárůst poptávky po chytřejším, komplexnějším řízení přístupu. Platí to především pro sektor vyššího vzdělávání – a nikde víc než v USA. Proč? Existují dva hlavní důvody: první – univerzitní areály se neustále rozrůstají a je stále složitější je zabezpečit; druhý – univerzity v USA jsou v poslední době svědky neustále rostoucího počtu bezpečnostních incidentů, což zvyšuje tlak na vedení a bezpečnostní oddělení univerzit.

2N Access control

Složitost univerzitních komplexů narůstá

Výbornou případovou studii představuje Binghamtonská státní univerzita v New Yorku. Kdysi šlo o malou, liberální filozofickou fakultu. Postupem času se z ní stala jedna z předních výzkumných univerzit v USA. Areál se rozrostl na 930 akrů, kde žije více než 18 000 studentů. Univerzitu nyní tvoří 120 budov, včetně osmi obytných bloků, sedmi fakult a škol, tří knihoven, divadelního komplexu a muzea umění – a další stavební práce neustále probíhají.

Jednoduše řečeno, prostory univerzity jsou nyní tak složité, že překročily kapacitu 20 let starého analogového kamerového systému a řízení přístupu, které již nemohou zaručit bezpečnost studentů. Jak řekl David Martin, zástupce ředitele pro bezpečnost a podporu, potřebovali: „… jedno systémové rozhraní pro všechna fyzická zabezpečovací zařízení, aby naši dispečeři a univerzitní policie mohli zvládat incidenty ve chvíli, kdy k nim dojde, nikoli až posléze řešit následky.“

 Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Komplexní modernizace zabezpečení univerzity

Univerzita se pustila do projektu celkové renovace zabezpečení univerzity, který proběhne v několika fázích. Prvním krokem v rámci tohoto několikaletého úsilí byla instalace systému pro správu videa (VMS) Genetec Omnicast™. V další fázi došlo k výběru hardwaru a softwaru, který by bylo možné s uvedeným systémem snadno integrovat. Volba zahrnovala více než 1 500 bezpečnostních kamer Axis, které byly začleněny do systému.

Budou sem rovněž patřit IP videointerkomy od společnosti 2N, integrované do tří modulů v rámci systému Genetec Security Center: Synergis (přístupový systém), Sipelia (PBX) a Omnicast (VMS). Chytré interkomy pomohou zabezpečit přístupové body, včetně hlavního vchodu, postranních vchodů a parkovacích prostor. Interkomy umožní pracovat s návštěvníky příjemným způsobem a rovněž zahrnují další kameru se speciálním úhlem záběru, jejíž signál se zasílá přímo do systému VMS. Díky tomu může bezpečnostní oddělení univerzity synchronizovat videozáznam s časovou stopou a ověřovat, kdo do budovy vchází nebo ji opouští. Tato funkce, společně se systémem od společnosti Genetec pro rozpoznávání registračních značek vozidel a přenosem hlasu přes segmenty IP, zajistí plně sjednocené centrum zabezpečení.

Další fáze: modernizace nouzového systému 2N® IP Force

V rámci nasazování bezpečnostního řešení plánuje Binghamtonská univerzita modernizovat nouzový komunikační systém. Telefony pro nouzové volání u chodníků v celém areálu jsou postupně nahrazovány IP videointerkomy 2N. Jelikož interkomy obsahují kamery s vysokým rozlišením, neustálou automatickou diagnostiku zachovávající optimální výkon a možnost spouštět okolní kamery a nahrávat přilehlé prostory, přinášejí tato zařízení mnohem vyšší úroveň zabezpečení než starší technologie s telefony.

Kromě tlačítka pro nouzové hlášení, které okamžitě přepojí volajícího na oddělení univerzitní policie, chce Binghamtonská univerzita zařadit funkci 4-1-1, která poskytne uživatelům přímé spojení na informační centrum areálu. „Plánujeme začlenit konfiguraci interkomů 2N do našich audioserverů Axis, abychom mohli zasílat zprávy do reproduktorů v zařízeních – podobně, jako je zasíláme do všech ostatních reproduktorů, které jsme integrovali do bezpečnostního řešení celé univerzity,“ vysvětluje Chris Kelly, technik fyzického zabezpečení Binghamtonské univerzity.

Jaké budou důsledky nemoci covid-19?

Pandemie covid-19 patrně ještě zvýší zájem o komplexní řešení pro přístupový systém, podobná tomu, které v současnosti vzniká pro Binghamtonskou univerzitu. Jde o výbornou ukázku, proč společnost 2N používá otevřený protokol a vyvíjí produkty, které lze integrovat s výrobky jiných firem, a proč jsou partnerství jako to, které navázaly společnosti 2N a Genetec, při plnění potřeb zákazníků tak důležité.

Máte projekt v oblasti vyššího vzdělávání, kde by podobné řešení bylo skutečným přínosem?