Integrace přístupového systému a systémů domácí automatizace: 5 věcí, na které musí instalatéři a integrátoři pamatovat

 

 Lukáš Psota, 11. 11. 2022 | 5 min čtení

V létě zveřejnila výzkumná společnost ResearchAndMarkets zprávu o trhu automatizace pro chytré domácnosti. Zpráva předpokládá, že trh do roku 2028 celosvětově dosáhne hodnoty 187,8 miliard dolarů a v tomto období poroste v souladu se složenou roční mírou růstu ve výši 15,2 %. Část tohoto růstu bude pocházet ze systémů domácí automatizace, které se rozšiřují o technologie kontroly přístupu, což je trend, který začíná být patrný v mnoha zemích po celém světě.

2N Indoor Touch 2.0

 

V reakci na tato zjištění se s vámi podělíme o některé tipy, které pomohou integrátorům a instalačním firmám, které zvažují integraci zařízení kontroly přístupu do systému domácí automatizace. Navíc, abychom si připomněli konec Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti 2022, přidáváme také radu, jak si zajistit kybernetickou bezpečnost. Často hovoříme o důležitosti kybernetické bezpečnosti, která je jednou z našich nejdůležitějších priorit – a to stejné by mělo platit i pro vás. Čtěte dála a zjistěte více o tomto důležitém tématu.

 

Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Takže bez zbytečného protahování – zde je našich pět základních rad, které musíte mít na paměti při integraci přístupového systému a domácí automatizace:

1. Pamatujte na všechny dostupné bezpečnostní výhody

To je něco, o čem jsme psali na začátku tohoto roku. Mnoho majitelům domů, kteří chtějí posunout svůj bezpečnostní systém na vyšší úroveň, může integrace přístupového systému a domácí automatizace poskytnout přesně to, co hledají. Přesto si mnoho lidí stále neuvědomuje všechny možnosti, které jsou jim k dispozici.

Představte si například, že se kolem potuluje zloděj a zvoní na interkom, aby zkontroloval, zda je někdo doma. S IP interkomem můžete přijímat hovor na svém chytrém telefonu – nejen že budete mít možnost vidět tuto osobu a mluvit s ní, můžete nezvaného hosta také přesvědčit o tom, že jste doma, a tak ho odradit od nekalých plánů. Připojení interkomu k systému domácí automatizace navíc znamená, že budete schopni dělat různé úkony – například zapnout světla ve svém domově i na dálku.

Podle našich zkušeností se jedná o zlepšení, kterých se majitelé domů cení. Ne proto, že vypadají senzačně, ale proto, že mají jednoznačný dopad na bezpečnost jejich nemovitosti.

2. Myslete na komfort, který dokáže kontrola přístupu nabídnout

Je snadné hledět na kontrolu přístupu pouze z hlediska interkomů. A je pravda, že připojení IP interkomů k systémům chytré domácnosti může poskytnout majitelům domů řadu skvělých možností. Obzvláště oblíbená je možnost vzdáleně otevřít dveře kurýrům  – což je velká výhoda vzhledem k obrovskému nárůstu internetového obchodu v posledních letech.

Nejde ale jen o interkomy a je škoda nevyužít i integrací ostatních zařízení. Integrace produktu, jako je dveřní telefon 2N® Indoor Touch 2.0, do řešení domácí automatizace od společností jako Control4, Savant, RTI a Crestron, může proměnit jednotku v ústřední ovládací panel domu, který spravuje vše od světel, klimatizace a hudebního systému až po garážová vrata a zavlažovací systém trávníku.

3. Vyberte zařízení, které je založeno na otevřených standardech

Maximalizace výhod integrace přístupového systému a domácí automatizace vyžaduje technologie, které dobře spolupracují. Naší radou pro instalatéry a integrátory je proto vyhnout se proprietárním, uzavřeným systémům, které neumožňují propojení s ostatními značkami. Místo toho upřednostňujte zařízení, která jsou založena na otevřených standardech nebo která mají otevřené API, protože je bude možné snadno integrovat s technologiemi třetích stran.

V konečném důsledku se jedná o to, abyste si mohli flexibilně vybrat řešení, které bude vhodné pro zákazníka a bude zároveň nákladově nejefektivnější dostupnou možností.

4. Vzdálená správa šetří čas i peníze

Zákazníci, kteří si pořizují domácí automatizaci, obvykle ocení flexibilitu, díky které mohou rychle a snadno přidat do své chytré domácnosti nové funkce. Možnosti vzdálené správy, jakou představuje platforma My2N Management Platform, to mohou usnadnit a poskytnout integrátorům a správcům nemovitostí možnost pracovat efektivněji a zároveň svým zákazníkům ušetřit peníze.

5. Upřednostněte kyberbezpečná zařízení kontroly přístupu

V neposlední řadě hraje důležitou roli také kybernetická bezpečnost.

Jistě nemusíme zdůrazňovat, že kybernetická bezpečnost je stejně důležitá jako fyzická bezpečnost – a jakákoli slabá místa v systému domácí automatizace znamenají riziko kybernetických útoků na chytrou domácnost. V minulosti jsme již publikovali sedm osvědčených postupů pro kybernetickou bezpečnost, které by integrátoři a instalatéři měli mít na paměti při práci na všech projektech, a speciálního průvodce, který vysvětluje, jak konfigurovat produkty 2N skutečně bezpečným způsobem. Dodržujte tato pravidla, díky kterým svým zákazníkům zajistíte všechny bezpečnostní výhody integrace přístupového systému s jejich systémem domácí automatizace, aniž byste je vystavili novému riziku kybernetických útoků.

Kdybychom to měli shrnout do jedné věty?

Integrace přístupového systému a systému domácí automatizace má obrovskou potenciální hodnotu, ale pokud chcete zákazníkům zajistit všechny výhody a zároveň také pocit bezpečí, budete to muset udělat správně.