Mobilní přihlášení a rozpoznávání tváře při řízení přístupu: zvítězí některý z přístupů?

 

 Gareth Robinson, 05. 10. 2021 | 4 min čtení

Technologie řízení fyzického přístupu se v posledních letech vyvíjí pozoruhodnou rychlostí. Mnoho inovací se v tomto odvětví zaměřuje na dvě oblasti – mobilní technologie a biometriku (včetně rozpoznávání tváře) – a firmy sázejí na přístup, u nějž věří, že se bude rozvíjet nejrychleji a třeba se z něj stane jednoznačný vítěz.

Rozpoznávání tváře

Pro zákazníky, kteří chtějí modernizovat přístupový systém a využívat řešení bez klíče, může být výběr komplikovaný. Jaké jsou výhody používání mobilních telefonů a jaké při rozpoznávání tváře?

Mimořádný vzestup mobilních zařízení

Růst mobilního přihlašování při řízení přístupu není nijak překvapivý, když uvážíme, jak všudypřítomné jsou dnes chytré telefony, ale míra vzestupu je přesto výjimečná. V roce 2018 dosáhla úroveň stahování nástrojů pro mobilní přihlášení po celém světě hodnoty 4,1 milionu. Agentura IHS Markit odhaduje, že během pouhých 3 let přesáhne toto číslo 120 milionů.

Za tímto fenoménem se skrývá mnoho různých faktorů, ale nejvýznamnější je pohodlí. Pro uživatele to znamená, že díky telefonu mají přístup do budovy a nemusí nosit další karty či příslušenství.

 Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.  2N Access Unit M

Pokročilé mobilní řízení přístupu rovněž není závislé na „úhlu pohledu“, takže se výborně hodí pro vstupní bytové systémy, místa, kam lidé přicházejí za tmy, a prostory, kde je potřebný přístup z vozidla.

Jsou rovněž pohodlné pro správce, neboť přihlašovací údaje lze velmi snadno nahradit, když dojde ke ztrátě či odcizení telefonu (což nemusí platit pro biometrická data, protože tváři či otisk prstu se nemění).

Systémy pro mobilní řízení přístupu rovněž představují chytrou volbu pro správce, kteří potřebují zajistit zabezpečení v celé budově, nejen u hlavních vchodů, které jsou vybaveny dveřními videointerkomy. Relativně nenákladné jsou moduly bluetooth a lze je snadno nasadit a řídit přístup do jednotlivých místností či zón.

Rozpoznávání tváře: stále existují nevyřešené problémy

Technologie rozpoznávání tváře původně vznikla ve sféře detekce a sledování osob na frekventovaných či veřejně přístupných místech. V posledních letech však vidíme nárůst využití v oblasti fyzického řízení přístupu, především u vchodu do velkých komerčních objektů, kde v průběhu dne přichází a odchází velké množství osob.

Technologický rozvoj stále probíhá vysokým tempem, takže celková spolehlivost – která je stále určitým problémem, především při identifikaci rasy a pohlaví – se zlepšuje. Technologie je rovněž neustále dostupnější.

Rozpoznávání tváře však rovněž přináší určité problémy mimo technologickou oblast, přinejmenším v otázce legislativních změn, k nimž v nedávné době došlo v mnoha oblastech na celém světě a jimiž se celý systém řídí. Komplikací je rovněž soulad se směrnicí GDPR, kdy lidé mají právo, aby jejich osobní identifikovatelné informace byly smazány nebo „zapomenuty“.

Je v této bitvě jediný vítěz?

Některé velké společnosti zaměřují výzkum a vývoj pouze na jednu technologii – například společnost 2N, globální lídr v oblasti systémů IP pro řízení přístupu, dává přednost mobilnímu řešení, se sadou produktů z této sféry –, ale každé řešení má jiné silné stránky. Ve výsledku se zdá, že obě metody budou vzkvétat, protože plní odlišné potřeby.

Pouze čas ukáže, jak se situace vyvine, ale jedna věc se zdá být jasná: rychlost inovací v tomto sektoru prospěje zákazníkům, ať už jsou jejich specifické potřeby jakékoli.