Přístup mobilem: ultimátní průvodce

 

 Camilla Ashdown, 23. 02. 2023 | 10 min čtení

Přečtěte si vše o moderním přístupu mobilem. Zjistěte, jak funguje, proč ho lidé chtějí a proč byste ho měli zařadit do svého příštího projektu.

mobilní přístupový systém

 

Zajímá vás přístup mobilem společnosti 2N? Přečtěte si vše o technologii WaveKey a o tom, co vám může přinést.

Už si skoro ani nejde vzpomenout na dobu, kdy neexistovaly mobilní telefony. Postupně nahradily vše, co potřebujeme k organizaci, zefektivnění a zpříjemnění života. Od kalkulaček přes fotoaparáty, peněženky až po kalendáře. Vše, na co si vzpomenete, máte nyní v kapse, přímo na dosah. Přemýšleli jste ale někdy o tom, že mobilní telefon by mohl nahradit i vaše klíče?

Věřte tomu nebo ne, ale právě tímto směrem se ubírá trh s přístupovými systémy, a to velmi rychle. Přístup mobilem je rychle se rozvíjející novou technologií, která zcela nahradí dosavadní přístupové systémy. Je pohodlnější a zároveň stejně bezpečný.

Co přesně znamená přístup mobilem?

Před zavedením přístupu mobilem se lidé do zabezpečených budov dostávali různými způsoby ověřování přístupových údajů. Tyto přístupové údaje mohou mít fyzickou podobu (např. RFID karta, kterou přiložíte ke čtečce) nebo nefyzickou podobu (např. PIN kód zadaný na klávesnici). Tím se ověří, že osoba, která se snaží o vstup, je k tomu oprávněna.

Přístup mobilem nahrazuje tato fyzická pověření mobilním telefonem uživatele. Telefon se chová stejně jako RFID karta (tj. ověřuje totožnost rezidenta nebo pracovníka), ale přináší mnoho výhod, o kterých byste měli vědět, když přemýšlíte o přístupovém systému.

Jak funguje přístup mobile?

Mobilní přístupové údaje udělují uživatelům správci budov a opravňují k přístupu do budovy nebo určitého prostoru. Obvykle mají tato pověření podobu virtuálních klíčů v aplikaci. Jak ale telefon otevře dveře? There are three ways the access control device connects to mobile phones:

Existují tři způsoby, jak se přístupový systém spojí s mobilními telefony:

1. WiFi

V systémech, které využívají Wifi, se interkom/přístupová čtečka i mobilní telefony připojí ke stejné bezdrátové síti. Přístupové zařízení ověří přihlašovací údaje uživatele a teprve poté vyšle signál zámku dveří k jejich otevření. V podstatě všechny budovy mají WiFi a tak se tato možnost jeví jako logická. Má však své nedostatky. WiFi sítě mohou být nespolehlivé a nikdo nechce zůstat zamčený v budově, když WiFi vypadne. Tato metoda je také náchylnější ke kybernetickým hrozbám a hackerům.

2. Near field communication (NFC)

Technologie NFC spojí telefon se čtečkou přiblížením ke čtečce. Ačkoli není tato technologie obecně známá, je pravděpodobné, že jste NFC už někdy použili. Nejčastěji se používá při bezkontaktních platebních transakcích.

NFC má však jednu nevýhodu. Ze své podstaty vyžaduje, abyste byli u přístupové čtečky velmi blízko (obvyklý dosah je pouhých několik centimetrů). To může vést ke zpoždění při otevírání dveří, protože uživatel musí počkat, až bude v dosahu, než zařízení začnou komunikovat.  

3. Bluetooth

Technologii Bluetooth Low Energy (BLE) jsme vybrali jako nejlepší řešení. Odpadá nutnost manuálně párovat zařízení, protože spojení je navázáno automaticky na dálku (až 10 metrů v závislosti na instalaci a použitém telefonu).

Když se mobilní zařízení s přístupovými údaji přiblíží k IP interkomu nebo přístupové čtečce s technologií Bluetooth, přístupové zařízení zachytí signál a poté se dveře mohou odemknout.

Samotná technologie k otevření dveří nestačí. Uživatelé musí na přístupovém zařízení také provést akci, která dveře otevře (například dotknout se čtečky rukou nebo loktem, nebo jen mávnout rukou).

Flexibilní technologie k přístupu mobilem by měla nabízet více přístupových režimů, aby zajistila maximální pohodlí. Například WaveKey nabízí hned čtyři.

Jaké má přístup mobilem 

1. Zabezpečení

Odstraněním fyzických přístupových údajů a použitím cloudového přístupu mobilem, se zbavíte rizika zneužití a ztráty karet nebo klíčů. Chyby se občas stávají, ale vzhledem k tomu, že telefony jsou tak důležitou součástí našich životů, je mnohem méně pravděpodobné, že skončí v nesprávných rukou nebo že je někdo zapomene v autobuse.

2. Náklady

Se ztrátou fyzických průkazů souvisí také náklady na jejich opětovné pořízení. Díky používání mobilních telefonů již nemusíte vydávat drahé (a k životnímu prostředí nešetrné) RFID karty nebo klíče.

V rezidenčních projektech (a také v některých komerčních) můžete dokonce eliminovat náklady na správu recepce v mimopracovní dobu. Uživatelé tak mohou mít přístup do svých domovů v kteroukoli noční hodinu se zajištěním naprostého zabezpečení – pokud mají svůj telefon.

Distribuce mobilních přístupových pověření je navíc často mnohem levnější. Některé společnosti dokonce zajišťují, že jsou zcela zdarma. To kompenzuje vyšší pořizovací náklady přístupových systémů vybavených technologií Bluetooth.

3. Pohodlí pro uživatele

Jak už jsem zmínili, pro uživatele je jednodušší si vždy vzpomenout na telefon (který by si stejně vzali s sebou) než na RFID kartu nebo na klíče. Přístup mobilem je však praktický i z jiných důvodů. Pokud používáte přístup přes Bluetooth, uživatel často ani nemusí vytahovat telefon z tašky nebo kapsy, aby otevřel dveře (což je ideální, když má zrovna plné ruce).

V projektech, jako jsou uzavřené areály, mohou tradiční přístupové metody znamenat dlouhé čekání na ověření přístupu prostřednictvím automobilu. V případě mobilních přístupových systémů však můžou uživatelé získat přístup díky svému telefonu během několika sekund.

Jednou z největších výhod rezidenčních projektů je modernost, kterou přístup mobilem přináší. Zejména v nadstandardních projektech, kde mohou být inovativní technologie hlavním prodejním artiklem. To ovšem neznamená, že se možnost přístupu mobilem omezuje pouze na novostavby: IP technologii lze využít i v případě modernizace budovy.

4. Výhody pro montážní firmy a správce budov

Pohodlí se neomezuje pouze na uživatele, výhody získávají i montážní firmy a správci budov. Především díky tomu, že mobilní přístupové údaje jsou spravovány na dálku. Můžete je snadno udělovat a odebírat odkudkoli na světě.

V případě budov, které v sobě mají byty i kanceláře/obchody, můžete mobilní přístupové údaje snadno spravovat a omezit přístup do určitých oblastí (což je mnohem lepší než manuálně programovat RFID karty).

Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Má přístup mobilem také nějaké nevýhody?

Nevýhody se mohou objevit, pokud si nezvolíte toho správného dodavatele nebo vhodnou technologii. Ukážeme vám, jak Wavekey řeší běžné problémy přístupu mobilem.

Rychlost přístupu

Jak jsme již zmínili výše, pokud nepoužijete k přístupu vhodnou technologii, může to způsobit problémy.

Naštěstí WaveKey používá tu nejlepší ze všech – Bluetooth – a dveře otevírá za pouhé 0,3 sekundy. Takže s jeho používáním v rušném kancelářském prostředí nebudete mít žádné problémy. Tajemství spočívá v předběžné autentizaci až 8 mobilních telefonů, které se nacházejí v dosahu čtečky.

IP interkomy nebo čtečky reagují na nesprávné přístupové údaje

Uživatelé nebo montážní firmy se často znepokojují tím, že přístupové zařízení špatně přečte identifikační údaje v mobilním telefonu. Jak má například IP interkom poznat, že osoba u dveří je osoba s oprávněním ke vstupu, a ne někdo, kdo jen prochází poblíž?

Díky adaptivnímu algoritmu a analýze trendů RSSi signálu, dokáže čtečka rozpoznat, zda se uživatel ke čtečce blíží, nebo se od ní vzdaluje. Telefon, který je v dosahu, ale nepřibližuje se přímo ke dveřím, je nikdy omylem neotevře.

Obavy o bezpečnost

Technologie, jako je Wi-Fi, mohou být náchylné k bezpečnostním hrozbám a ve skutečnosti může být ohrožena i technologie Bluetooth. Technologii WaveKey plně chránění náš vlastní zabezpečený kanál. Používáme šifrovací klíče AES-128 a RSA-1024, což v podstatě znemožňuje odposlech a zneužití mobilních přihlašovacích údajů.

Co dalšího byste měli zvážit při výběru přístupu mobilem?

Při výběru přístupu mobilem je důležité zvážit některé další faktory:

1. Kompatibilita se stávajícími systémy: Pokud již máte zavedené přístupové systémy, je důležité vybrat si řešení, které je kompatibilní s vaším stávajícím hardwarem a softwarem. To minimalizuje náklady a potíže s modernizací nebo výměnou stávajících systémů. Společnost 2N buduje všechna zařízení na otevřených protokolech a spolupracuje s více než 300 společnostmi, takže nabízí neomezené možnosti integrace.

2. Snadné používání: Přístup mobilem by měl být snadno ovládatelný, s uživatelsky přívětivým rozhraním a intuitivní navigací. To pomůže zajistit, že uživatelé mohou rychle a snadno spravovat své přístupové údaje a kontrolovat přístup do budovy nebo do určité zóny. Systém 2N® Access Commander umožňuje rychlou a intuitivní správu přístupu do budovy, díky čemuž mohou montážní firmy bez problémů delegovat každodenní správu na uživatele.

3. Rozšiřitelnost: Když se organizace rozrůstá, je potřeba, aby se s ní mohl rozšiřovat i přístupový systém. Vyberte si takové mobilní řešení, které lze podle potřeby snadno rozšířit a přizpůsobit většímu počtu uživatelů a lokalit.

4. Náklady: Náklady na pořízení přístupu mobilem se mohou značně lišit v závislosti na vlastnostech a funkcích, které daný systém nabízí. Je důležité vybrat si řešení, které poskytuje potřebné funkce a prvky a zároveň nepřekročí váš rozpočet.

Jakmile si vyberete přístup mobilem, můžete podniknout několik kroků, abyste zajistili, že bude fungovat správně:

1. Zaškolte uživatele: Dbejte na to, aby byli všichni uživatelé zaškoleni ohledně přístupu mobilem, včetně toho, jak si stáhnout a používat mobilní aplikaci a jak spravovat své přístupové údaje. Rovněž budou potřebovat jednoduchou aplikaci, kterou budou moci používat - například aplikace 2N® Mobile Key je velmi intuitivní a umožní uživatelům přístup do budov.

2. Nastavte přístupové skupiny: Využijte platformu, jako je 2N® Access Commander, která uživatelům umožní nastavit si skupiny přístupových oprávnění a řídit tak, kdo má přístup do konkrétních oblastí, například na konkrétní patro nebo do oddělení. To vám pomůže snadno spravovat a monitorovat, kdo má přístup do jakých prostor, a podle potřeby vám to usnadní udělovat nebo odebírat oprávnění k přístupu.

3. Regularly review and update access: Regularly review and update access permissions to ensure that users have the right level of access to the areas they need to access. This will help prevent unauthorized access and ensure that the system remains secure.

4. Monitorujte využívání: Monitorujte používání přístupu mobilem, abyste se ujistili, že je systém používán v souladu se svým určením, a abyste mohli odhalit případné bezpečnostní problémy.

Abychom to uzavřeli

Ujistěte se, že držíte krok s požadavky trhu. Brzy se totiž přístup mobilem stane standardem. Při sestavování přístupového systému je třeba zvážit mnoho věcí, nejdůležitější je však vybrat si dodavatele, který upřednostňuje spolehlivost, rychlost a bezpečnost. Navíc je vždy výhodné vybrat si společnost, která zajistí, že uživatelé, kteří budou systém spravovat, budou moci efektivně spravovat přístupová pověření.