Proč se čtečky karet zbytečně instalují pod interkomy?

 

 Marek Chládek, 9. 12. 2022 | 4 min čtení

Bohužel se s tím setkáváme poměrně často. Interkom před hlavním vchodem do budovy a pod ním samostatná čtečka karet (od jiné firmy). Proč je to tak běžné? Existují dva důvody, které prozkoumáme.

IP přístupové systémy

 

1. Instalátoři nevědí, že součástí interkomu může být přístupová čtečka

Instalátoři a integrátoři někdy uvažují o interkomu poněkud omezeně. Považují ho za zařízení, které umožňuje přístup do budovy pouze návštěvníkům. Návštěvník zavolá z interkomu na recepci nebo nájemci a ten rozhodne, zda může host vstoupit do budovy. Svým způsobem je to pochopitelné, dlouhou dobu to byl jediný smysl interkomů.

Takže co se stane, když chtějí instalátoři a integrátoři nabídnout do projektu modernější přístupové metody než staré známé klíče? Sáhnou po interkomu i přístupové čtečce.

To ale není nutné. Interkomy, jako je 2N® IP Style, mají v sobě přístupovou čtečku zabudovanou. Dokonce nabízí hned několik přístupových metod najednou: přístup chytrým telefonem pro mladší generaci, RFID pro ty, kteří dávají přednost tradičním kartám, PIN jako záložní možnost a QR kódy pro návštěvy nebo úklidový personál.

Některé IP interkomy podporují například i rozpoznávání obličeje. V takovém případě dávejte velký pozor na to, aby tato zařízení skutečně fungovala. V některých případech můžete takový systém oklamat pouhou fotkou oprávněné osoby a tím narušit zabezpečení celé budovy.

 

Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

2. V budově už mají jiný přístupový systém

Druhým důvodem, proč vídáme interkomy a čtečky vedle sebe, je fakt, že instalátoři a integrátoři instalují interkom od jednoho výrobce a přístupový systém od jiného. Výrobce přístupového systému samozřejmě nabízí své vlastní čtečky a ty instalátor instaluje pod interkom.

Rozhodnutí používat dva dodavatele se může zdát přinejmenším zvláštní. Správa produktů (interkomů i čteček) jednoho dodavatele probíhá v jednom rozhraní. Administrátor tak šetří čas a nemusí pracovat se dvěma různými správcovskými systémy. I tak se někdy stane, že instalátoři a integrátoři musí v projektu využít služeb více než jednoho dodavatele. Například pokud developer trvá na konkrétním výrobci přístupového systému.

Ani v téhle situaci nemusíte instalovat u vchodu dvě zařízení. Pokročilý interkom, který má zabudovanou přístupovou čtečku, můžete snadno připojit k přístupovému systému jiného výrobce. Použít k tomu můžete například Wiegand nebo OSDP modul. Právě proto společnost 2N používá otevřené protokoly a vyvíjí produkty, které snadno integrujete s produkty jiných výrobců.

Závěr

Nekazte vchody do budov nadbytečnými zařízeními, která uživatelé nepotřebují. Neutrácejte za ně peníze. Místo toho si vyberte IP interkomy, které mají zabudované přístupové čtečky a jsou všestrannější. Pokud můžete, spravujte řešení od jednoho dodavatele a používejte raději jeden systém než dva. A pokud nemůžete, použijte Wiegand nebo OSDP modul a vyberte si produkty výrobce, který používá otevřené protokoly a ví, jak je integrace se systémy třetích stran důležitá.