Proč stále více majitelů domů integruje do svých automatizačních systémů řízení přístupu?

 

 Lukáš Psota, 02. 02. 2022 | 8 min čtení

Jak velký je celosvětový trh s automatizací domácností? Na tuto otázku je těžké odpovědět, ale analytici obvykle hovoří o rozmezí od 50 do 70 miliard USD. Nezpochybnitelným faktem je, že trh rychle roste – v průběhu příští dekády se očekává každý rok dvouciferný růst.

Automatizační systém řízení přístupu

 

Hlavní příčina tohoto růstu je intuitivní: pandemie vede k tomu, že většina z nás tráví více času doma, a to nás ponouká, abychom zlepšili všechny aspekty svého domácího prostředí. Jednoduše řečeno – více času doma znamená více pozornosti věnované domovu.

Kromě ovládání každého aspektu, od osvětlení přes klimatizaci až po hudební systém, stále více lidí začíná do domácích automatizačních systémů začleňovat technologie pro řízení přístupu.

 Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Proč?

Dle mého názoru má odpověď tři části:

1. Technologický pokrok – řízení přístupu lze nyní integrovat do domácích automatizačních systémů způsobem, díky nimž je život doma pohodlnější, příjemnější a bezpečnější.

Chytré interkomy toho pochopitelně umí víc než jen otevírat dveře. Klíčem je jejich snadná integrace, protože spotřebitelé nemají – zcela oprávněné – trpělivost s chytrými domácími zařízeními, která dobře nespolupracují. To je hlavní problém produktů, které pracují s proprietárními, uzavřenými systémy, jež nelze propojit s výrobky jiných značek. Kupující tedy musí hledat dodavatele domácí automatizace, který se zaměřuje na speciální řešení, což obvykle znamená nákup celé řady zařízení, které daný dodavatel podporuje – a to zvyšuje náklady. 2N IP Solo2N IP Solo

Budoucnost domácí automatizace však budou tvořit zařízení, která vycházejí z otevřených standardů, nebo je lze snadno přizpůsobit protokolům konkrétních dodavatelů, integrovat s technologií od jiných výrobců a vytvořit jeden komplexní ekosystém chytré domácnosti.

Důležité rovněž bude plnění spotřebitelské poptávky po možnostech přidávat do chytrých domácností skvělé nové funkce, jakmile je bude zákazník chtít. Zásadním rozdílem se mohou stát možnosti vzdálené správy, jako je cloudová platforma My2N, aby integrátoři mohli efektivněji poskytovat služby zákazníkům a šetřit jim v průběhu procesu čas i prostředky.

2. Některé z postojů pandemie nezměnila

Zde mám na mysli především zabezpečení: vždy bylo důležité, abychom se ve vlastním domově cítili bezpečně. Více času stráveného doma na tom nic nezměnilo, a proto stále více vlastníků nemovitostí začleňuje do systémů chytré domácnosti vylepšené zabezpečení.

Uveďme si několik příkladů modernizací, které řeší různé situace:

Návštěvník zvoní u předních dveří bytového domu, a vy nejste doma. Co když jde o zloděje, který si jen ověřuje, jestli je někdo doma? 2N Mobile Video 2N Mobile Video

Máte-li IP interkom 2N, můžete odpovídat na hovory z chytrého telefonu. Díky vestavěné kameře návštěvníka vidíte a hovoříte s ním – a chcete-li, můžete předstírat, že jste doma. Připojení interkomu do systému chytré domácnosti znamená, že můžete v reálném čase udělat něco navíc – například zapnout doma světla na dálku. Ve většině případů to na odrazení zloděje stačí.

Ve vaší čtvrti nedávno došlo k řadě vloupání a máte obavu z lidí, co se potloukají před vaším domem.

V takovém případě můžete spustit detektory, které při zjištění pohybu automaticky rozsvítí světla v domě. Podobně lze zapnout kameru v IP interkomu 2N. Dále interkom může rovněž přehrát předem nahranou zprávu, pořídit sadu snímků a zaslat vám je přímo do schránky.

Mnoha vlastníkům nemovitostí, kteří chtějí posunout své bezpečnostní systémy na novou úroveň, může integrace řízení přístupu a domácí automatizace přinést přesně to, co hledají.

3. Určité druhy chování se v průběhu pandemie změnily

Mám na mysli rychlý nárůst e-commerce. Některé z nedávných odhadů říkají, že by sektor e-commerce mohl v roce 2022 poprvé dosáhnout úrovně bilionu dolarů, především díky prodejům pomocí chytrých telefonů.

Sektor e–commerce míří k „doručovací ekonomice“, což nabádá majitele nemovitostí, aby dodávku zásilek začlenili do svých domácích automatizačních systémů. Připojením IP interkomů 2N je možné systém předem naprogramovat na různé typy situací. Například:Doručovací ekonomika

Očekáváte zásilku, ale musíte odejít.

Pomocí dálkového ovládání a aplikace můžete kurýrovi otevřít dveře – máte samozřejmě možnost s ním hovořit a sledovat ho pomocí kamery v interkomu. Pak můžete v aplikaci přejít na stream z externí IP kamery a ověřit, že dá kurýr balíček na správné místo.

Chcete, aby přepravce nechal zásilku v garáži – aby byla v bezpečí a mimo vliv počasí.

Nejenže můžete systém naprogramovat, aby otevřel dveře garáže, můžete je otevřít jen trochu – např. na 20 % –, tedy dostatečně, aby bylo možné zasunout balíček, aniž by kurýr musel osobně vcházet do garáže. Pokud jste kvůli tomu stále nervózní, můžete nastavit bezpečnostní kameru, která bude dotčený prostor nahrávat. Jakmile kurýr balíček doručí, systém může dveře garáže znovu automaticky zamknout.

Odpověď na otázku, kterou tento příspěvek začíná – proč stále více majitelů domů integruje do svých automatizačních systémů řízení přístupu –, je relativně jednoduchá a stejná, jako odpověď na téměř každý trend v historii řízení přístupu:

Protože technologie se neustále zlepšuje, což přináší stále nové možnosti. Protože nám to přináší více klidu. A protože jsou díky tomu naše životy snazší a bezpečnější.