Kybernetická bezpečnost IP přístupových systémů: 5 kroků k ochraně zařízení

 

 Petar Gazenov, 09. 02. 2022 | 4 min čtení

S rostoucím počtem zařízení připojených k internetu se rovněž rozšiřují příležitosti, kvůli nimž mohou hackeři odcizit vaše data a případně přebrat nad vašimi zařízeními kontrolu. Ve společnosti 2N jsme sepsali 5 snadných a účinných kroků, které můžete uskutečnit, chcete-li zachovat bezpečnost dat a kontrolu nad zařízeními IP.

přístupový systém

 

Již žádná výchozí hesla

Používat čistě z pohodlnosti původní heslo je hříchem, kterého se v ten či onen okamžik dopustil každý z nás. Tuto chybu lze snadno vyřešit změnou výchozího hesla, s nímž byly zařízení či služba dodány. Tento krok je důležitý také proto, že většinu originálních hesel k zařízením připojeným k internetu lze nalézt pomocí několika málo dotazů ve vyhledávači. V některých zemích nyní změnu výchozího hesla nařizuje zákon. Kvůli tomu po vás budou zařízení 2N vyžadovat změnu hesla, jakmile se přihlásíte k webovému uživatelskému rozhraní zařízení během konfigurace.

Žádná opakovaně používaná hesla

Jelikož každé zařízení a služba dnes vyžadují heslo, používání téhož hesla pro všechna zařízení a služby představuje pohodlné řešení. To však vede k problému, že v případě odhalení jednoho hesla lze ovládnout a napadnout všechna zařízení a služby. Zkuste proto používat odlišná hesla, kombinaci velkých a malých písmen, číslic a speciálních znaků. A pokud máte obavy o to, jak si hesla pamatovat, dnes existuje spousta správců hesel. Nemusíte si tato hesla pamatovat, a současně zachováte maximální bezpečnost zařízení.

 Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Aktuální stav zařízení

Aktualizace softwaruJedním z nejčastějších bezpečnostních problémů současných zařízení připojených k internetu je neaktualizovaný firmware a software. V naší branži existuje mnoho systémových integrátorů (a doufáme, že nejste jedni z nich), kteří říkají: „Moji zákazníci nechtějí žádné nové funkce, tak proč plýtvat časem na aktualizace?“

Zachovat zařízení v aktuálním stavu pomocí nejnovějšího firmwaru a softwaru je nejsnazší způsob, jak se bránit proti hackerům a omezit možná rizika v oblasti kybernetické bezpečnosti. Aktualizace řeší bezpečnostní problémy, které mohou hackeři využít a získat neoprávněný přístup. Nestojí to nic, a v případě zařízení 2N navíc trvají aktualizace jen pár minut.

Ukrytí zařízení za firewallem

Při nastavování IP interkomu či čtečky je třeba zajistit, že zařízení není připojeno přímo k internetu, ale že se nachází za firewallem či routerem. Důvodem je, že tato okrajová zařízení, která lze na internetu zjistit, představují snadné cíle pro hackery, kteří se pokusí využít interkom k hovorům nebo sledování videa z jeho kamery. Připojení okrajového zařízení IP do sítě hlídané pomocí firewallu nebo routeru znamená vyšší stupeň ochrany.

Zálohování dat

Zálohování konfigurace zařízení představuje nejsnazší způsob, jak ochránit data. V případě, že dojde k bezpečnostnímu incidentu a je nutné zařízení restartovat do továrního nastavení, není díky záloze nutné znovu vkládat všechny důležité informace a nastavení, které v zařízení předtím byly. Zařízení 2N využívající protokol IP umožňují vytvořit zálohu konfigurace pár kliknutími ve webovém rozhraní. Po obnově továrního nastavení tak lze snadno nahrát zálohu a všechna nastavení budou jako dříve.