Erik Dragomirecký: Náš technologický stack je na světové špičce  

 

 Marek Chládek, 24. 06. 2022 | 7 min čtení

Jak probíhá vývoj cloudové platformy My2N? Na čem zrovna v týmu pracují a jak se v týmu baví? Vyzpovídali jsme šéfa vývoje My2N Erika, který do 2N nastupoval před čtyřmi lety jako projekťák.

Erik Dragomirecký

 

Eriku, co děláš ve 2N?

Mám na starost tři full stack týmy, které se starají o provoz a rozvoj naší cloudové platformy My2N.

Můžeš mi laicky přiblížit, co My2N dělá?

My2N cloud dělíme na dvě části. První část je určená pro rezidenční projekty. Zákazník si koupí domovní interkom a odpovídací jednotky do bytů a když si tato zařízení přidá do naší cloudové služby, zefektivní se mu jejich správa. Nastaví v cloudu volání mezi zařízeními, přístupová práva a dokonce může dělat vzdáleně diagnostiku zařízení.

Druhou částí je Elevator Center, který komunikuje s různými zařízeními v šachtách a kabině výtahu. Umožňujeme vzdálený monitoring a správu těchto zařízení a do budoucna cloudové volání z výtahu do dohledového centra. Doteď zákazník nebyl schopný výtahy monitorovat a konfiguroval je jen přes SMSky, nebo musel vyslat na místo technika.

A jak rychle přibývají další?

Například v Elevator Center nám počet zařízení roste o několik tisíc měsíčně, což je občas výzva. Musíme se totiž přizpůsobit tomu, abychom je byli schopni obsluhovat najednou. Teď třeba řešíme, jak těch 30 000 zařízení co nejjednodušeji hromadně upgradovat. Takže pracujeme na bulk operacích, abychom byli pro zákazníky schopní zpracovat hodně požadavků najednou a výstup byl pro ně pořád srozumitelný.

Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

V čem je podle tebe řešení 2N lepší než ostatní?

Máme vlastní komunikační kanál, který jsme si sami vyvinuli. Říkáme mu Tribble Tunnel a My2N je robustní a spolehlivá platforma. Třeba samotná synchronizace se zařízeními je udělaná opravdu komplexně. I když se zařízení odpojí poměrně na dlouho a následně se připojí, my do něj propíšeme veškeré změny. Vlastně si držíme virtuální obraz všech zařízení v cloudu. V tom je ta robustnost a spolehlivost.

Robustnost a spolehlivost u jednoho projektu, to nebývá pravidlem.

U My2N to platí stoprocentně, je to hlavně návrhem architektury celého systému. My2N je navržené jako mikroservisní architektura. Máme služby, které jsou samostatné a komunikují mezi sebou. Každá mikroservisa běží v několika instancích, takže zaručujeme, že je vždy některá dostupná.

Hledáš někoho k vám do týmu?

Ano, hlavně Java vývojáře, od juniorů po seniory. Aktuálně potřebujeme pomoc třeba s vývojem služby pro správu přístupu do rezidenčních budov, které říkáme 2N Residential Access. My2N je microservisní event driven architektura a běží v AWSku, používáme Kafku, Kafka streamy a třeba Kubernetes. Takže zkušenosti s některými z těchto technologií by se hodily.

Může se přihlásit i člověk, který neumí úplně vše? 

To se stává prakticky u všech nových kolegů. Naše výhoda je náš technologický stack, který je na světové špičce. Je to dáno tím, že naši vývojáři jsou nadšenci a přichází se spoustou nových nápadů. Až to musíme občas trochu krotit, abychom pořád drželi vysokou úroveň spolehlivosti. Nově příchozí často nejsou zvyklí pracovat s těmi nejnovějšími věcmi. Neumí celý technologický stack a musí se to doučit. A my jsme rádi, že máme v týmu lidi, kteří se to učit chtějí a i takové nováčky hledáme. přístupová čtečka

Jak fungují týmy?

Máme tři full stack týmy, kde je obsazená každá role (front end, back end, testeři, analytik, UX). Takže tým si je schopný udělat veškerý vývoj, který potřebuje.

Organizovaní jsme Agilně, používáme SCRUM na úrovni týmu a pro synchronizaci mezi týmy používáme SAFe. Pracujeme v rámci 2N i se spoustou jiných týmů a máme i pevné termíny, které musíme dodržet a právě SAFe nám s tím pomáhá.

Týmy jsou vysoce autonomní a sami si rozhodují, co budou dělat a jak si nastaví svoji práci. Jejich zodpovědnost je, že produkt funguje, že se rozvíjí a nemnoží se incidenty. Máme jen  velice hrubě definovaný výstup, ale cesta, jak se k tomu dostanou, je na nich.

Jo a pozor, nejsme jen v Praze. Jeden malý tým máme i v Hradci Králové, kde plánujeme velký rozvoj.

Při skládání týmů se dnes firmy čím dál tím více soustředí na „culture fit“, tedy aby nový kolega do týmu zapadl nejen profesně ale i lidsky. Jak je to u vás?

Jsem rád, že spolu v týmu mluvíme vždycky na rovinu, a dovolím si říct, že tady vznikla spousta kamarádství. Atmosféra je tady uvolněná. Každý týden máme ráno před prací badminton, dnes jdeme na motokáry. Ale zároveň je tady cítit extrémní proaktivita. Týmy samy svůj produkt a vlastně i sebe proaktivně rozvíjí a zlepšují, což je naprosto klíčové k tomu, aby agilní systém fungoval.

Čím žiješ mimo 2N?

Mám 2 malé děti, čímž se rozsah mých koníčků poměrně zúžil. Moc si to užívám a musím říct, že mi vyhovuje, jak si můžu pracovní život trochu přizpůsobit tomu rodinnému. Občas přijdu později nebo odejdu dřív nebo zůstanu doma, když je to potřeba.

Chcete pracovat s Erikem a jeho týmem?

Pošlete nám svůj životopis a my se vám ozveme zpátky!

Poslat CV