Jak sestavit vhodný IP přístupový systém do kanceláří

 

 Camilla Ashdown, 06. 03. 2023 | 5 min čtení

Objevte ty nejlepší IP přístupové systémy do kanceláří a přečtěte si, co je třeba zvážit při výběru. Zajímáte se o IP přístupové systémy? Prohlédněte si řešení přístupových systémů společnosti 2N a nahlédněte do budoucnosti.

IP přístup do budovy

 

Sestavení IP přístupového systém do kancelářského projektu může být složitý proces, ale pokud vyberete ten správný, můžete si být jisti, že spolehlivě zabezpečíte kanceláře svých zákazníků a to i bez větších obtíží na vaší straně.

Nicméně s ohledem na to, jak se firmy a společnosti neustále vyvíjejí a rostou, není výběr přístupových systémů vůbec jednoduchý. Firmy i uživatelé si kladou stále větší nároky na moderní funkce a pokročilou integraci s kancelářskými systémy. Proto je důležité si vybrat přístupový systém, který je připravený na budoucnost, tedy že se dokáže přizpůsobit měnícím se potřebám a integrovat se s novými technologiemi.

V tomto průvodci se budeme zabývat produkty, které byste měli používat, proč je důležitá IP technologie (a zdali se hodí do každého projektu) a jak může být přístupový systém bezpečný a uživatelsky přívětivý.

Při sestavování IP přístupového systému do kanceláře je třeba pamatovat na několik důležitých věcí:

1. Stanovte si potřeby projektu a použijte online nástroj pro vizualizaci svých představ

Před tím, než začnete sestavovat přístupový systém, je nutné vyhodnotit potřeby vašeho projektu. To zahrnuje posouzení bezpečnostních rizik, kterým budou uživatelé čelit, počtu vstupních bodů a počtu zaměstnanců, kteří budou potřebovat přístup.

Otázka, kterou si můžete položit, zní: „Do jakého sektoru spadá daný projekt?" Jedná se o obyčejnou kancelář, která vyžaduje základní přístup, nebo o společnost, jako je například zdravotnické zařízení, které vyžaduje vysokou úroveň zabezpečení? V každém případě si musíte vybrat dodavatele, pro kterého je bezpečnost a spolehlivost prioritou.

Pokud o dodavateli přístupového systému uvažujete již v těchto raných fázích a chcete si projekt vizualizovat, může vám být užitečné něco jako aplikace 2N AppeAR (mobilní aplikace pro virtuální instalaci produktů pomocí rozšířené reality), která vám umožní naplánovat realizaci řešení a umístění produktů ještě před jejich montáží.

2. Zvažte svůj rozpočet

Náklady na přístupové systémy se mohou značně lišit, proto je důležité před nákupem zvážit svůj rozpočet a stanovit si priority. Potřebujete přístupovou čtečku, která podporuje různé možnosti přístupu, nebo vám stačí pouze jeden přístup? Ocení váš klient kameru s Full HD rozlišením na interkomu u hlavního vchodu, nebo si vystačí pouze se zvukem? Moderní funkce mohou být cenově náročné, proto je nezbytné si určit, jaké funkce potřebujete a co si můžete dovolit, a pak najít IP přístupový sytém, který tomu odpovídá.

Nicméně stále platí přísloví „Nikdo není tak bohatý, aby kupoval levné věci" – proto se nesnažte šetřit příliš. Prémiové funkce vám navíc umožní držet krok s měnícími se potřebami zákazníků a zajistí větší škálovatelnost vašeho projektu – o tom ale později.

Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

3. Berte v úvahu kompatibilitu

Pokud váš klient už má instalovaný systém jiného dodavatele (VMS, bezpečnostní systém, systém pro správu objektu) nebo pokud chce implementovat určitý systém, musíte si vybrat poskytovatele, který nejenže podporuje integraci s dodavateli třetích stran, ale také vám usnadní práci tím, že vám poskytne všechny informace, které potřebujete k realizaci integrace.

Společnost 2N všechna svá zařízení buduje na otevřených protokolech a spolupracujeme s více než 300 značkami. Integrační návody máme k dispozici ke všech z nich. 2N Integration Hub je plný informací, které vám pomohou.

Důležitá je také integrace s výtahovými systémy. Mnoho projektů vyžaduje omezení přístupu na jednotlivá podlaží a se správným poskytovatelem můžete snadno integrovat přístupové řešení pro výtahy a přístup do kanceláří.

4. Vyberte si kvalitní hardware. A software rozhodně nepodceňujte

Při sestavování přístupového systému je samozřejmě důležité vybrat si vhodný hardware, například IP přístupové čtečky (více o nich níže).

Nicméně je také důležité zvážit nastavování a budoucí potřeby uživatelů (například distribuci přístupových údajů a monitoring návštěv). Ne každý recepční je vyškolený integrátor, takže použití softwaru, jako je 2N® Access Commander, je klíčem ke spokojenosti zákazníků. Je vhodný do instalací s více zařízeními a slouží ke správě přístupu do budovy a sledování stavu přístupových čteček v reálném čase. Jeho ovládání zvládne díky intuitivnímu uživatelskému rozhraní každý a vy můžete každodenní správu objektu snadno delegovat na uživatele a ušetřit tak svůj drahocenný čas.

5. Počítejte s údržbou a aktualizacemi

IP přístupový systém, který obstojí i budoucím požadavkům, je flexibilní a škálovatelný. Dbejte na to, abyste si vybrali dodavatele, který toto nabízí. Komerční projekty často vyžadují pravidelnou údržbu a aktualizace, aby bylo zajištěno jejich správné fungování. Systém 2N® Access Commander nabízí možnost hromadné správy a aktualizace.

Které produkty použít

Přístupové čtečky

Přístupové čtečky jsou pro IP přístupový systém základem. Slouží k udělování nebo zamezování přístupu do určitých částí budovy, a pokud si vyberete tu nesprávnou, může to mít katastrofální následky.

Na co si tedy dát pozor, chcete-li mít IP přístupový systém, který obstojí i budoucím požadavkům? Jednoduše řečeno, vyberte si přístupové čtečky, které jsou flexibilní a zároveň moderní. Komerční projekty vyžadují, aby přístupové čtečky podporovaly více způsobů ověřování přístupových údajů (včetně pohodlného otevírání dveří mobilem) a zajistily tak, že se systém dokáže přizpůsobit měnícím se potřebám trhu. To může také pomoci klientům, kteří dbají na bezpečnost a požadují vícefaktorové ověřování.

V ideálním případě byste si také měli vybrat dodavatele, který kombinuje přístupovou čtečku a kontrolér jednom zařízení. Odpadá tím nákladný a časově náročný proces propojování přístupových čteček a kontrolérů. Inteligentní přístupové čtečky společnosti 2N mají přesně takovou výhodu. Podpora PoE navíc zaručuje, že pro připojení a napájení stačí jediný UTP kabel, takže ušetříte za kabeláž a čas strávený její montáží.

Zakomponujte do svého přístupového systému také IP interkom

Správně vybraný IP interkom může být plnohodnotným doplňkem přístupového systému. Interkomy umožňují návštěvníkům komunikovat se zaměstnanci a pracovníky ostrahy a mohou být použity k rychlému varování zaměstnanců v případě mimořádné události. Například interkom 2N® IP Verso je ideální do komerčních projektů. Díky svému modulárnímu provedení si jej můžete nastavit podle svých potřeb a navíc podporuje více přístupových technologií.

Kombinací vhodného IP interkomu s moderním telefonem, jako je 2N® IP Phone D7A, ještě více zvýšíte hodnotu svého projektu. Tento telefon umožňuje obousměrné videohovory s interkomy a lze jej integrovat s platformami, jako je Zoom

Proč je volba IP technologie důležitá: bez ohledu na projekt

IP technologie je v komerčních přístupových systémech stále důležitější. Díky IP technologii mohou firmy využívat výhod plně integrovaného systému s možností jeho správy a monitorování odkudkoli, kde je připojení k internetu.

Všechny dříve zmíněné aspekty, na které je třeba dávat pozor při sestavování IP přístupového systému, jsou poháněny IP technologií. Bez ní nemůžete mít flexibilní řešení přístupového systému, které obstojí i v budoucnu. Najděte si proto takového dodavatele, který nabízí přístupové systémy založené na IP technologii, které lze integrovat do stávající síťové infrastruktury a které vašim zákazníkům poskytnou to, co skutečně chtějí.

Vybavte svůj projekt pokročilými funkcemi včetně přístupu mobilem

Otevírání dveří mobilem představuje budoucnost a skvěle se hodí do komerčních projektů. Oprávněným pracovníkům umožňuje přístup do budovy pouze pomocí mobilního telefonu. Odpadá tak potřeba používat RFID karty, které jsou sice v oblasti komerčních přístupových systémů stále ještě velmi důležité, ale lze je snadno ztratit. Každý odchází z domova se svým telefonem, a v dnešní době v něm má všechno, takže je to přirozený posun.

Zákazníci mohou se zaváděním nových technologií často otálet. Přístup mobilem, jehož součástí je i výkonná Bluetooth technologie WaveKey společnosti 2N, naštěstí zajišťuje, že přístup mobilem je spolehlivý, rychlý a také bezpečný.

Může být komerční řešení IP přístupového systému bezpečné a zároveň uživatelsky přívětivé?

Samozřejmě! Vysoké zabezpečení neznamená těžko ovladatelné uživatelské prostředí nebo špatný uživatelský zážitek. Moderní přístupové systémy musí najít rovnováhu mezi bezpečností a jednoduchostí pro uživatele. Obojí je pro komerční projekty, typické vysokým počtem uživatelů a různorodými bezpečnostními problémy, zásadní.

Je třeba také zvážit následující aspekty:

a. Ověřování – Systém by měl používat spolehlivé a snadno pochopitelné mechanismy ověřování (případně včetně vícefaktorového ověřování), aby se zabránilo neoprávněnému přístupu. Příkladem bezpečné a zároveň uživatelsky přívětivé formy přístupového systému může být kombinace RFID karty a PIN kódu nebo otevírání dveří mobilem a PIN kódu.

b. Šifrování – Všechna data přenášená mezi jednotlivými komponenty systému by měla být šifrována, aby se zabránilo případnému neoprávněnému získání a krádeži dat. IP přístupový systém společnosti 2N má HTTPS připojení a podporuje TLS1.3, SIPS a SRTP. To znamená, že vaše instalace a data jsou v bezpečí.

c. Uživatelsky přívětivé rozhraní – Software systému a všechna zařízení by měla mít uživatelsky přívětivé rozhraní, které je snadno použitelné a ovladatelné i pro uživatele, kteří nejsou technicky zdatní. Určitě nebudete chtít každý den řešit nesmyslné technické dotazy, proto v tomto ohledu nedělejte kompromisy.

d. Integrace – To jsme již zmínili, ale ještě to zopakujeme: systém by měl být integrovatelný s dalšími systémy, jako jsou kamerové systémy a alarmy, aby poskytoval komplexní bezpečnostní řešení. A měl by být také snadno konfigurovatelný.

e. Přizpůsobení – Systém by měl být vysoce přizpůsobitelný specifickým potřebám vaší firmy a podle potřeby by měl mít možnost snadno odepřít přístupová práva a oprávnění různým skupinám uživatelů. Zvažte také sledování docházky a přizpůsobitelné reakce na incidenty: pro bezpečnost jsou zásadní, a když si vyberete konfigurační software, který upřednostňuje intuitivní rozhraní, snadno je zajistíte.

Abychom to shrnuli, k zajištění vašeho komerčního přístupového systému, který obstojí i do budoucna, byste měli zvážit výběr vhodných interkomů, přístupových čteček a například i přístup mobilem od toho nejvhodnějšího dodavatele. Poohlédněte se po společnosti, která nabízí škálovatelnost, flexibilitu a neustálou podporu. A IP technologie se rozhodně nebojte, je nezbytná, abyste mohli nabízet moderní funkcí, které drží krok s poptávkou zákazníků, a také poskytuj vzdálenou správu a monitorování objektu. Přístupový systém, který obstojí i v budoucnosti, musí také vyvažovat bezpečnost s uživatelskou přívětivostí, se spolehlivým ověřováním a šifrováním, uživatelsky přívětivým rozhraním, integrací s dalšími bezpečnostními systémy a možnostmi přizpůsobení. Když tyto aspekty pečlivě vyhodnotíte, budete mít jistotu, že se váš přístupový systém dokáže přizpůsobit měnícím se požadavkům a že vám zajistí úspěch!