Je budoucnost přístupových systémů do budovy v QR kódech?

 

Gareth Robinson Gareth Robinson, 03. 01. 2022 | 6 min čtení

QR kód už dnes snad viděl každý, nejčastěji se používají k jednoduchém odkazování na web nebo pro rychlé platby v mobilním bankovnictví. Mnoho z nás prostřednictvím QR kódu v nedávné době prokazovalo bezinfekčnost. Málokdo ale ví, že Quick Response kód lze použít i ke kontrole přístupu do budovy. V čem je toto řešení dobré a v čem méně?

QR code

 

Funguje to velmi jednoduše. Administrátor přístupového systému pošle návštěvníkovi kód e-mailem a ten ho pak jen ukáže na displeji svého smartphonu QR čtečce nebo video interkomu u vstupu do budovy. Toto elegantní řešení se nejvíce hodí k vzdálenému přidělení jednorázového nebo časově omezeného přístupu do budovy. Není tedy potřeba se osobně potkat, předávat si RFID kartu a následně ji zase vracet. Po skončení administrátorem nastaveného intervalu QR ztratí platnost a je nefunkční.

Použití QR kódu umožňuje administrátorovi systému pohodlně nadefinovat odlišná oprávnění a omezení pro různé návštěvníky. Během pár vteřin nastaví, zda se jedná o jednorázový, nebo opakovaný přístup, případně časové rozmezí, pro které oprávnění pro vstup platí či zóny v budově. Takže kurýr získá QR kód pro jednorázový vstup pouze do hlavních dveří, uklízečka, která chodí vždy ve středu mezi 6 a 8 hodinou dostane zase kód, umožňující vstup pouze v tomto intervalu. Přístup bude mít všude mimo serverovny. A servisní technici, kteří přijdou opravit klimatizaci ve 3. patře, si otevřou QR kódem s jednorázovým přístupem a pouze do 3. patra.

 Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

QR code

QR kód získává oblibu i mimo svět kanceláří, kde přístup stovek lidí do různých částí budov řídí administrátoři přes sofistikované rozhraní. Dnes můžete přes mobilní aplikaci poslat QR kód s jednorázovým přístupem třeba kamarádovi, který vám slíbil zalít květiny, zatímco jste na dovolené mimo město. Podmínkou je pochopitelně instalace QR čtečky nebo sofistikovaného interkomu v domě.

3 největší výhody QR kódů v přístupovém systému

  • Bezkontaktní metoda – není nutné se fyzicky potkat, vše probíhá online. QR kód pošle administrátor ze systému uživateli e-mailem. Součástí e-mailu můžou být i dodatečné informace (jak QR kód použít nebo kam se po průchodu dveřmi vydat).
  • Bezdotykový vstup – k přístupu do budovy uživatel nemusí sáhnout na čtečku nebo interkom. Dotýká se jen svého telefonu, který přiblíží ke čtečce nebo kameře video interkomu.
  • Bezklíčová metoda – k přístupu uživatel nepotřebuje žádný speciální předmět (klíč, RFID kartu). Stačí mu chytrý telefon, který stejně nosí neustále u sebe. Určitě oceníte i snížení nákladů na provoz, protože není potřeba klíče a RFID karty nakupovat.

Odzvonilo RFID kartám a biometrice?

Podívejme se, jak QR kód obstojí ve srovnání s ostatními nejčastěji používanými způsoby kontroly přístupu:  

PIN vs QR kód

Tyto dvě technologie přístupu jsou si velmi podobné. I PIN kódy jsou skvělé k jednorázovým, nebo časově omezeným přístupům. Také se dají distribuovat e-mailem a i PIN kód snadno uživatel sdělí neoprávněnému uživateli. Pro QR kód hraje bezdotyková autentizace a to, že k přečtení QR kódu postačí videointerkom s kvalitní kamerou.

RFID vs QR kód

RFID je stále nejpopulárnější metoda kontroly přístupu. Pokud ale vztáhneme RFID karty jen k jednorázovým a časově omezeným přístupům, je to metoda méně vhodná. Kartu musíte fyzicky uživateli předat a ten se musí o takovou kartu starat. Narozdíl od svého telefonu ji může někde zapomenout. Z pohledu bezpečnosti je ale RFID karta nepatrně vhodnější, její kopírování vyžaduje sice ne příliš drahý, ale stále speciální hardware a na rozdíl od QR kódu kartu neoprávněné osobě nepošlete mailem ani přes Whatsapp.

Biometrie vs QR kód

Používání otisků prstů a skenu obličeje ke vstupu je dnes možná ještě kontroverznější téma než v dobách jejich vzniku. Zneužití biometrických údajů je velmi nebezpečné, protože uživatel si už nikdy nebude moci své otisky prstů ani obličej změnit. Takže používat tuto metodu k jednorázovému přístupu může být sporné. Z pohledu pohodlí je to samozřejmě naprosto ideální metoda, protože uživatel sebou jednoduše nic mít nemusí. Ovšem pro jednorázový vstup je biometrie naprosto nevhodná – otisk či obličej nelze „poslat“ dopředu a je potřeba je nejdříve do systému načíst přes externí čtečku. Technologie rozpoznávání obličeje je navíc velmi drahá a musíte si být opravdu jistí, že je kvalitní. Riskujete totiž, že může systém reagovat i na pouhou fotografii oprávněné osoby.

Bluetooth vs QR kód

Přístup mobilem (Bluetooth) má všechny pozitiva QR kódů: je bezkontaktní, bezdotykový a nevyžaduje klíč nebo kartu. Navíc přidává aspekt vysoké bezpečnosti, protože kopírovat přístupový údaj z Bluetooth nelze, uživatel by musel neoprávněné osobě předat celý svůj telefon. Proti Bluetooth hraje fakt, že je potřeba pro vstup speciální aplikace v chytrém telefonu. Přestože je instalace takové aplikace dnes zpravidla otázka několika vteřin, je to úkon, který uživatelé prostě neradi dělají.

Výsledek?

QR kód je ideálním, rychlým a bezpečným řešením pro jednorázový a časově omezený vstup do budovy. Pro pravidelný, opakovaný vstup, typický například pro zaměstnance, se ale určitě lépe hodí jiné technologie. V každém případě moderní interkomy dnes umožňují použití všech výše uvedených možností přístupu zároveň, takže administrátoři přístupu v office centrech by určitě měli zařadit QR kód do svého arsenálu vedle tradičních RFID karet. Ušetří jim to spoustu času.