26.03.2021 Řešení

Jak zajistit bezpečnou instalaci? Díl 1. O fyzickém zabezpečení

Připravujeme pro vás několik článků, ve kterých se přesvědčíte, jestli instalujete produkty 2N bezpečně. Dnes to je o podceňovaných příslušenstvích. Jejich pořízení zvažte v každém projektu.

Tato příslušenství stojí zlomek ceny interkomu/chytré čtečky. Můžou ale rozhodnout o tom, jestli se do budovy dostane neoprávněná osoba. Jste to vy, kdo dává všanc svou reputaci a potenciální další projekty se zákazníkem. Co se může stát?

Otevření krytu interkomu

Tomu úplně nezabráníte, ale můžete zajistit, aby se o tom ostraha objektu hned dozvěděla. Slouží k tomu ochranný spínač (tamper switch). Když někdo odšroubuje přední kryt interkomu nebo čtečky, spínač spustí alarm. U většiny produktů je relé zabudované, u ostatních ho můžete dokoupit.

Pomocí Automatizace nastavíte dokonce složitější scénáře, kdy zařízení samo provede nějakou návaznou akci. Interkom může informovat bezpečnostní agenturu nebo vyfotit vandala. Prohlídněte si tabulku, objednejte vždy to správné příslušenství a správně ochranný spínač nastavte.

Produkt Ochranný spínač Složitější scénáře (auto)
2N® IP Verso ano, 9155038 ano, potřebujete i 9155034
2N® LTE Verso ano, 9155038 ano, potřebujete i 9155034
2N® IP Solo ano, zabudovaný ano
2N® IP Force ano, 9151010 ano
2N® IP Safety ano, 9151010 ano
2N® IP Vario ne ne
2N® IP Base ano, zabudovaný ano
2N® IP Uni ano, zabudovaný ne
2N Access Unit 2.0 ano, zabudovaný ano
2N Access Unit M ano, zabudovaný ano

Sepnutí zámku baterkou

Zámek a notebookZloděj se může dostat k drátům, které vedou od interkomu k zámku. Pak mu stačí drát přestříhnout, přiložit 12V baterku a otevře si dveře. Vyděsilo vás to? Nemusí. Pořiďte ke každému interkomu a přístupové čtečce bezpečnostní relé.

Nainstalujete ho mezi aktivní výstup (OUT) interkomu/čtečky a zámek a pak ho s 2N zařízením spárujete. Tím zajistíte, že před každým pokusem o otevření dveří, čeká bezpečnostní relé na ověřovací kódový signál z interkomu/čtečky. Pokud ho dostane, sepne připojený zámek a otevře dveře. V opačném případě, kdy se zloděj snažil otevřít dveře 12V baterkou, zůstanou dveře zavřené. Jak správně relé zapojit, najdete v našem FAQ. Krátké shrnutí jsme pro vás sepsali i tady.

  1. Zapojte bezpečnostní relé vždy do aktivního výstupu OUT, který je určený k ovládání zámků.
  2. Bezpečnostní relé umístěte dovnitř budovy. Například do podhledu, nebo do stěny. Prostě tak, aby se k drátu mezi relátkem a zámkem zvenku nikdo nedostal.
  3. Relé připojte k zámku. Na výstupu si můžete vybrat mezi aktivním 12V výstupem (OUT) pro nízkoodběrový zámek a elektromagnetickým relé (RELAY 1) pro vysokoodběrový zámek.

Vždy instalujte bezpečnostní relé ke dveřím na venkovním plášti budovy. Chcete zajistit vysokou bezpečnost instalace? Použijte bezpečnostní relé s každým instalovaným interkomem a přístupovou čtečkou i ve vnitřních prostorech.

Nepodceňujte důležitost malých příslušenství

Můžou mít zásadní vliv na celou instalaci. Potřebujete poradit se zabezpečením instalace?

Kontaktovat obchodní zástupce