Náš průvodce dveřními telefony

 

 Camilla Ashdown, 10. 03. 2023 |  4min čtení

Přečtěte si, jak může správný výběr dveřního telefonu zvýšit hodnotu vašich projektů a na co si dát při výběru dveřních telefonů pozor. Chcete se obeznámit s nejlepšími dveřními telefony na trhu? Prohlédněte si portfolio společnosti 2N!

dveřní telefon

Řekněme si něco o dveřních telefonech, jinak známých jako odpovídací jednotky nebo vnitřní panely. Můžete nám věřit: odpovídací jednotky jsou důležitou součástí každého videointerkomového systému a mohou nejen zvýšit pohodlí obyvatelů, ale také významně přispět k zajištění bezpečnosti budov.

V první řadě je důležité si uvědomit, že dveřní telefony jsou pouze jednou ze součástí širšího videointerkomového systému – to však neznamená, že jsou méně důležité. Váš videointerkomový systém pro byty může zahrnovat například IP interkomy u vchodových dveří, IP přístupové čtečky pro zabezpečení společných prostor a možná i řešení pro výtah! Dohromady tyto komponenty vytvářejí komplexní bezpečnostní řešení, které dokáže ochránit domovy vašich zákazníků.

Co jsou to dveřní telefony?

Dveřní telefony, někdy nazývané též jako vnitřní panely nebo odpovídací jednotky, tvoří jednu část videointerkomového systému. Jsou umístěny uvnitř budovy a umožňují uživatelům přijímat hovory od vchodových dveří a následně kontrolovat, koho vpustit dovnitř! Přestože je možné je použít jak v komerčních, tak v rezidenčních projektech, jsou převážně využívány v moderních rezidenčních budovách – jsou zabudovány uvnitř bytů a používají se každý den ke kontrolování přístupu do domácností. Probereme si, co všechno je od nich vyžadováno.

Výhoda spolehlivé integrace

Jedním z klíčových faktorů při výběru dveřních telefonů je možnost jejich integrace. Moderní budovy jsou dnes propojeny více než kdykoli předtím a videointerkomové systémy nejsou v tomto ohledu žádnou výjimkou. Při výběru odpovídací jednotky se poohlédněte po takových, které lze integrovat se systémy třetích stran, jako jsou systémy domácí automatizace a zabezpečení budov. Pokud to uděláte, zaručeně potěšíte své zákazníky - zabezpečíte jim vyšší komfort a dáte jim k dispozici funkce 21. století. Prostřednictvím správné integrace můžete dokonce z dveřního telefonu udělat centrální ovládací panel pro celou domácnost: ovládat jím můžete vše od klimatizace až po žaluzie...

Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Nikdy nezanedbejte design

Dalším důležitým aspektem je design. Funkčnost je při výběru dveřních telefonů klíčová, ale to neznamená, že by se mělo zapomínat na jejich provedení. Poohlédněte se po dveřních telefonech, které mají elegantní a moderní design - mohou dodat budovám nádech sofistikovanosti a budou koneckonců  umístěny uvnitř domácností! Dobře navrhnutý dveřní telefon může také zvýšit celkovou úroveň uživatelského komfortu, protože je intuitivnější a uživatelsky přívětivější.

Naše rada zní: vsaďte na jednoduchost a elegantní provedení. Dveřní telefon s příliš mnoha tlačítky v křiklavé barvě se uživatelům líbit nebude. Pro dosažení uceleného vzhledu v moderních projektech by měl design dveřního telefonu ladit s designem interkomu, který je umístěn u vchodových dveří: ideálně by měl mít černou barvu, zatímco ti, kteří dávají přednost světlejším motivům, si mohou vybrat také provedení v bílé barvě.

Bezpečnost je důležitá

Důležitým aspektem, který je třeba vzít v úvahu při umisťování zařízení do něčí domácnosti, je kybernetická bezpečnost. Zaměřte se na dveřní telefony, které splňují legislativní požadavky EU v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Výběr společnosti, která vyrábí dveřní telefony z kvalitních materiálů (pocházejících převážně z EU), je klíčový: a plusem je, pokud disponuje navíc vlastním operačním systémem – to může zajistit, že data rezidentů jsou zabezpečena a nikdo nemůže odposlouchávat jejich hovory!

Dobře si rozmyslete, zda je nezbytná kamera na vnitřní odpovídací jednotce – obvykle není, protože nikdo nechce být spatřen v pyžamu! Navíc ve výjimečných případech, kdy se někdo do vašeho zařízení nabourá, bude absence kamery znamenat, že neuvidí rezidenta ani vnitřek jeho obydlí.

Proč je zabezpečení tak důležité? I když se dá očekávat, že ve vnitřní jednotce nebudou uložena žádná soukromá data, síť je právě tak silná, jak je silný její nejslabší článek. A domácnost je s touto jednotkou vždy nějakým způsobem propojena. A i když propojena není, IP adresu vašeho zařízení mohou zneužít hackeři například k zahlcení webových stránek návštěvami při útocích typu DoS.

Mohou být moderní dveřní telefony vhodné pro modernizaci?

Ve zkratce – ano! Ale jak na to? Vyberte si dodavatele, který dokáže obejít problémy s kabeláží, jako jsou staré dvouvodičové kabely, neexistující kabeláž nebo historicky hodnotné budovy, kde není možné kabeláž vůbec měnit.  Místo toho napájejte hovory přes internet. Cloudová volání představují výborné řešení, které umožňuje více výhod, než si možná myslíte, a šetří vysoké náklady na výměnu kabelů:

  • Rychlejší nastavení: správně vybraná služba vám umožní nastavit videohovory z IP interkomu na odpovídací jednotku během několika minut – není třeba znát technické detaily, jako je účet SIP, ověřovací proxy server atd.
  • Příprava na montáž v předstihu: díky cloudovým službám můžete nastavit hovory mezi produkty odkudkoli – dokonce bez nutnosti produkty zapínat! Jakmile technik zařízení nainstaluje, bude vše okamžitě fungovat.
  • Spolehlivost – se správným poskytovatelem je cloudové volání téměř stejně spolehlivé jako ethernetové kabelové připojení a může dosahovat spolehlivosti až 99,98 %

Jak to funguje?

U dveří máte IP interkom připojený k jednomu poskytovateli internetu a každé zařízení v každém bytě je připojeno k vlastní síti: není vždy možné, aby všichni rezidenti měli stejného poskytovatele internetu – pokud ale nejsou připojeni ke stejné místní síti, znamená to, že spolu nemohou komunikovat, že? Nuže, pokud připojíte zařízení ke cloudové síti (u které nezáleží na tom, kdo je poskytovatelem internetu), mohou spolu tato zařízení  nyní  komunikovat. Není interkom u dveří připojen k internetu pomocí kabelu? To vůbec nevadí, stačí interkom se SIM kartou, který dokáže uskutečňovat například videohovory přes 4G síť.

Dalším aspektem dveřních telefonů vhodných pro modernizační projekty je také možnost zabudování zařízení v jedné rovině se stěnou (nebo dokonce na stojanu na stole) – to je často vyžadováno při práci na projektu, kdy rezidenti bydlí v budově během její rekonstrukce. Zařízení určená k montáži pod omítku jsou skvělá, protože rezidenty nerušíte montážními pracemi příliš dlouho a ve srovnání s instalací do zdi nadělají méně nepořádku.

Upřednostněte uživatelsky přívětivá rozhraní

Nezapomínejte, že právě koncoví uživatelé musí být schopni každý den ovládat zařízení, která budete instalovat. Nechcete, aby si stěžovali, že nemohou pracovat se svými dveřními telefony, a rozhodně nechcete řešit spoustu technických otázek a požadavků. Proto musí být uživatelské rozhraní dveřního telefonu jednoduché a lehce ovladatelné.

Promluvme si ještě o funkcích

Jaké nejlepší moderní funkce jsou k dispozici ve dveřních telefonech na současném trhu?

  • Videohovory

Asi nejzřejmější je možnost přijímat nejen zvukové hovory, ale také videohovory. Pokud si vyberete dveřní telefon s velkým, jasným dotykovým displejem a křišťálově čistým zvukem a obrazem, budou vaši rezidenti vždy přesně vědět, kdo je u dveří. Některé dveřní telefony jsou dokonce vybaveny funkcemi, jako je pinch-to-zoom, která umožňuje přiblížit obličeje návštěvníků pro zajištění ještě větší bezpečnosti.

  • Videozprávy

Vedle videohovorů jsou k dispozici i videozprávy. Když rezident zmešká hovor z IP interkomu, může mu návštěvník zanechat vzkaz, který si může přehrát po svém návratu domů.

  • Integrace se systémem domácí automatizace

Už jsme to zmínili, ale musíme to zmínit znovu. Vhodně vybraný dveřní telefon by měl vylepšit chytrou domácnost a fungovat jako její součást.

  • Videodohled

Pokud jsou dveřní telefony připojeny k interkomům, mohou z nich rezidenti kdykoli sledovat vstupní dveře a přenášet z nich obraz. A navíc, pokud si pořídíte dveřní telefony s možností připojení IP kamery, můžete jimi sledovat i prostory, kde není nainstalován interkom, jako jsou garáže a okolí budovy. 

  • Hovory z interkomu na mobilní telefon

Vytvořte si skutečně komplexní a moderní přístupový systém. Doplňte odpovídací jednotky voláním na mobilní telefony rezidentů, aby mohli otevírat dveře odkudkoli. To jim zajistí vyšší bezpečnost (mohou sledovat vchod svého obydlí bez ohledu na to, kde se právě nacházejí) a zároveň také komfort. Už nikdy nepropásnou žádnou zásilku.

Udělejte ze svého dveřního telefonu součást celého videointerkomového řešení

Není nic lepšího než ucelené řešení. Vyberte si přístupové čtečky a interkomy od stejného dodavatele a získejte bezproblémovou konfiguraci a ucelené uživatelské rozhraní. 

Na závěr dodejme, že dveřní telefony jsou důležitou součástí každého videointerkomového řešení a mohou významně přispět k zajištění bezpečnosti budov. Při výběru dveřních telefonů zvažte integraci, design a moderní funkce a nezapomeňte zdůraznit pohodlí a bezpečnostní výhody, které mohou dveřní telefony poskytovat rezidentům. Děkujeme za přečtení!