5 funkcí, které musí mít IP interkom

 

 Camilla Ashdown, 05. 05. 2023 | 4 min čtení

Dnešní IP interkomy mají řadu pokročilých funkcí. Někdy může být trochu matoucí určit, které z nich jsou ty nejlepší. Pojďte se s námi podívat na pět základních funkcí nezbytných pro každý IP interkom, který by měl obstát i budoucím požadavkům vašich zákazníků.

IP interkom

 

Co je IP interkom?

Interkom je komunikační zařízení umístěné u dveří (obvykle u vchodových dveří) a v jiných prostorách (parkoviště, garáže atd.), které omezuje přístup do daného prostoru. Osoba, která se snaží vstoupit, musí buď předložit platný autentizační prostředek (například RFID kartu nebo PIN kód), nebo zavolat příslušné osobě uvnitř, která ověří její totožnost a dovolí ji vstoupit.

IP interkom je komunikační zařízení, které umožňuje obousměrnou hlasovou (nebo obrazovou) komunikaci prostřednictvím sítě s internetovým protokolem (IP). Za zmínku určitě stojí fakt, že nejlepší funkce, které jsou dnes k dispozici, umožňuje právě IP technologie. Pokud tedy máte starý analogový systém, je vhodné jej přebudovat (což se dá udělat snadněji, než si myslíte).

IP interkomy sestávají obvykle z mikrofonu a reproduktoru a síťového připojení pro přenos zvukových dat přes síť. Některé modely mohou rovněž disponovat například kamerou k videokomunikaci nebo klávesnicí k zadávání přístupových kódů. Které funkce jsou však nejlepší?

1. Vysoce kvalitní kamera

Přestože v některých projektech není kamera vyžadována, neměli byste tento prvek podceňovat nebo přehlížet. Kamera výrazně zvyšuje zabezpečení. Samotný zvuk nemusí být vždy nejlepším způsobem, jak ověřit, zda je návštěvník tím, za koho se vydává.

Jsou ale všechny kamery stejně dobré? Určitě ne. Nekvalitní kamera poskytne rozmazaný nebo zrnitý obraz, což znesnadňuje identifikování návštěvníků a vede k potenciálním bezpečnostním rizikům.

Kvalitní kamera s Full HD rozlišením naopak nabízí jasný obraz, který rezidentům umožní snadnou identifikaci návštěvníků a potenciálních narušitelů. Nezanedbejte ale ani světelné podmínky. Kamera by měla zobrazovat jasný obraz bez ohledu na okolnosti. V (zcela běžných) případech, kdy slunce svítí zpoza zad návštěvníka, dokáže IP interkom s podporou WDR automaticky kompenzovat různé úrovně osvětlení v různých částech obrazu a zajistí, že obraz bude zřetelný. WDR, je tedy funkce, která zesvětluje tmavé oblasti a ztmavuje přeexponované části snímaného obrazu.

Užitečná je také kamera s širokoúhlým záběrem, protože poskytuje přehled o celém prostoru vchodu, což se hodí v situacích, kdy návštěvník vstupuje s více osobami, jejichž totožnost je rovněž nutné ověřit. Může se stát, že kvůli širokému záběru, který pokrývá velké zorné pole, budou obličeje lidí (a další detaily, jako jsou průkazy totožnosti) malé. Jak vyřešit tento problém? Pomůže průlomová funkce v odvětví interkomů s názvem adaptivní Face Zooming. Ta umožňuje kameře IP interkomu rozpoznat obličej v záběru a přiblížit jej, stejně jako adaptivně reagovat na pohyb osob v záběru a jejich vstupování a vystupování ze záběru.

Zjistěte více o adaptivním Face Zoomingu v IP interkomech. Tuto funkci nabízíme pouze my.

2. Podpora několika přístupových metod

Každá moderní stavba by měla svým uživatelům nabízet více než jednu přístupovou metodu do budovy. Pokud může IP technologie svým uživatelům něco nabídnout, pak je to flexibilita a vyšší komfort a přístupový systém není v tomto ohledu žádnou výjimkou.

Vezměme si jako příklad rezidenční stavbu. Například projekt chytrého domu s víceúčelovým využitím (které jsou stále častější). Do takového objektu přichází a odchází z něj obrovské množství lidí a všichni nemusí mít stejné oprávnění ke vstupu do stejných prostor, nebo dokonce nemají stejné požadavky na přístupový systém.

Stálí rezidenti mohou upřednostňovat přístup mobilem, protože je pohodlný a rychlý. Nicméně babička, která přišla na návštěvu by se s ním nemusela umět poprat a správci budov nemohou přidělit mobilní přihlašovací údaje úplně všem. Takže IP interkom, který nabízí pouze přístup mobilem, není úplně praktický. Je vhodné mít v záloze něco, jako je například PIN kód. Další metodou pro zajištění přístupu, která se rovněž skvěle hodí pro přidělení jednorázových přístupových oprávnění, je stále populárnější přístup pomocí QR kódů.

V komerčním prostředí jsou stále velmi oblíbené RFID karty, které mohou být díky nejnovější technologii šifrování lépe zabezpečeny. Ty se nicméně mohou ukázat jako neekonomické (lidé je často ztrácejí), a to způsobem, který u přístupu mobilem nehrozí, což vedlo k rychle rostoucímu trendu implementace technologie přístupu mobilem do komerčních projektů. Pochopitelně je stále zapotřebí plynulý přechod a nalezení konkrétního řešení pro objekty s více firmami, které sdílejí stejný vstup, ale jejich potřeby se liší. Nabídněte proto obojí v jednom IP interkomu.

Nejlepší IP interkomy integrují v jednom zařízení všechny čtyři z těchto přístupových metod.

3. Ovládání na dálku: od funkcí po správu

IP technologie často využívá cloudovou platformu nebo cloudovou službu, která umožňuje IP interkomu komunikovat s ostatními zařízeními prostřednictvím internetu. Rezidentům to přináší zcela výjimečnou výhodu. Možnost přijímat hovory od svých dveří bez ohledu na to, kde na světě se zrovna nacházejí.

Už jsme se zmínili o tom, jak skvělý je přístup mobilem. Mobilní aplikace, díky nimž mohou plnit funkci odpovídacích jednotek, jsou stejně skvělé a také zajišťují vyšší míru pohodlí. Videohovory a jednoduchá možnost dávat pokyny doručovateli, když rezident není doma, to vše jsou skvělé součásti takových aplikací. Navíc v kombinaci s IP interkomem, který je vybaven kvalitní kamerou, mohou tyto aplikace fungovat jako forma videodohledu, protože umožňují uživateli pomocí aplikace na dálku streamovat přenos z interkomu u vchodových dveří.

Jak nastavit takové cloudové hovory? Tak, že využijete další výhodu IP interkomů. platformy ke vzdálené správě. Správa a konfigurace zařízení na dálku se stává klíčovou funkcí moderních interkomových systémů. Pokročilé funkce, jako jsou cloudové hovory a přístupová oprávnění, lze konfigurovat z pohodlí kanceláře správce nemovitosti. Navíc bude moci řešit naprostou většinu problémů na dálku. Správci nemovitostí a administrátoři tak ušetří čas a náklady na cestování.

Mějte stále nejnovější informace. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

4. Integrace s dalšími systémy

Další skvělou vlastností IP technologie je, že ji můžete využít k vytvoření uceleného řešení v rámci celých projektů. Taková řešení mohou zahrnovat přístupové čtečky, bezpečnostní systémy, CCTV kamery a navíc i vnitřní panely (a/nebo mobilní aplikace pro příjem hovorů) pro rezidenty v rezidenčních projektech a kancelářské platformy třetích stran v komerčních projektech. Jak lze k takovému řešení připojit vchodové dveře? Tak, že zajistíte, aby bylo možné moderní IP interkom integrovat s dalšími bezpečnostními systémy, a to navíc snadno.

Poohlédněte se po dodavatelích, kteří spolupracují s platformami třetích stran a své produkty zakládají na otevřených protokolech, aby byla integrace bezproblémová a abyste uživatelům zajistili bezproblémový přístup do budovy.

5. Vyroben, aby vydržel

IP interkomy disponují mnoha pokročilými funkcemi a některé z nich se svým prémiovým zpracováním a elegantními dotykovými displeji dokonce vyrovnají nejnovějším chytrým telefonům. To ovšem neznamená, že by byly křehké, nebo dokonce že by se po roce, kdy vyjde lepší verze, měly vyhodit.

Snažte se vybrat dodavatele, který se zaměřuje na vývoj, odolnost a testování. IP interkomy jsou často instalovány ve venkovním prostředí, a proto jsou vystaveny různým povětrnostním podmínkám. Dobrý IP interkom by měl mít vysokou výdrž a měl by být odolný vůči vlivům počasí. Měly by také vydržet každodenní používání, zejména pokud jsou instalovány v rušném prostředí. Kvalita použitých materiálů je také důležitá. Levnější materiály pořízené od špatných dodavatelů dlouho nevydrží, a přestože počáteční cena prémiového IP interkomu může být vyšší, vydrží roky a roky bez nutnosti výměny a bude vykazovat minimální známky opotřebení.

Technologie uvnitř IP interkomu by také měla být přizpůsobena požadavkům budoucnosti a být inovativní. Je velmi důležité, aby dodavatel neustále reagoval na požadavky trhu, na měnící se požadavky zákazníků a aby měl vždy na zřeteli i budoucí vývoj. Nejlepší dodavatelé by také měli vyrábět škálovatelnou technologii, kterou lze aktualizovat ve stejném zařízení, aby se montážní firmy nemusely každých několik let obtěžovat s výměnou zařízení kvůli nejnovějším funkcím. Operační systém s pravidelnými aktualizacemi a novými funkcemi, spolu s již zmíněnými možnostmi integrace zajistí, že instalovanou technologii lze škálovat podle jakýchkoli nových požadavků projektů nebo zákazníků.

A máme to! Pokud se chcete dozvědět víc o tom nejlepším v oblasti IP interkomů, které jsou zároveň perspektivní i s ohledem na budoucnost, nezapomeňte si stáhnout náš nový e-book: Access Control 3.0.